A nőnapi ajándék nőknek divatja valóban csak ideológiai kérdés?

nov 22 2016 Published by under Nincs kategorizálva

“Magyarországon megállt az a tendencia, hogy a Nemzetközi Nőnapot kevésbé ünneplik, mint a rendszerváltás előtt. Egyrészt kissé ideologizált lett a Nőnap, másrészt a betelepült multinacionális cégek kultúrájában nem volt meg ez a szokás. Szerencsére egyre többen veszik át a, hogy a ajándék nőknek, valóban a nőknek szóljon március 8.-án. Talán jobb is így, hiszen az ideológia már a múlté vált, a szokás pedig legalább olyan szép, mint a Valentin nap, amely igazából kétoldalú és nem csak a nőknek szól, hanem a férfiaknak is. Jó lenne, ha ez utóbbi valóban megmaradna a szerelmesek napjának és nem csépelnék el a már-már kötelező ajándékozást az agresszív marketingfogásokkal.

Itt merülhet fel az a kérdés, vajon milyen ajándékot vegyenek a nőnapon az egyre több ilyen cégnél. Semmiképpen nem vesznek könyvet, CD-t vagy zenei anyagot, hiszen ez is ízlés kérdése és nagy számú dolgozó nőknél valljuk be elég nehéz eltalálni mindenki ízlését. Szerencsére nagyon sok olyan emléktárgyat lehet kapni amely szép is apróság is és nem utolsó sorban könnyen hozzáférhető az ajándék katalógusok is hemzsegnek az ilyenekkel.

Ilyenkor még tabu ajándék az ékszer és a fehérnemű, ezek erősen félreérthetőek és konfliktust okozhatnak, hiszen a gondolattársítás szerint aki öltöztet, az vetkőztet is (lásd az ékszer is öltöztet és a fehérnemű is a vetkőzés egyik szexista szinonimája, ami csak házastársaknál nem lehet tabu. Sőt!

Az ajándékportál dolgozói szerint a munkahelyi ajándékoknak is meg van a maga trendje. Például legalább öt évig tartott a fémflaska divatja, amely főképpen a munkahelyi ital tilalomra célozgatott, ez a divat sokkal hosszabb ideig tartott, mint más hóbortok. Egyik évben szinte mindenki díszdobozos süteményt ajándékozott, mintha összebeszéltek volna. Ma már az alkalmi ajándék, mint a szülinapi ajándék nőknek, vagy a nőnapi ajándék nőknek alkalmakkor az apróbb ajándékok a menők. Sláger a fa könyvjelző, fa névjegykártya, vagy a falapra nyomtatott naptár, amelyek a cégnek is ad lehetőséget a protokoll megjelenésre, logózásra. Akik kicsit többet szánnak ajándékra, azoknál most divatosak a receptes csomagok, ahol egy díszdobozban egy fűszercsomag lapul és a porciózott adagok egy adott recepthez, mint só, parika, liszt, stb. A marketingesek minden évben meglepik az ajándékgyártókat, de nem tudnak olyat kitalálni, amelyet ne lehetne teljesíteni.

A nőnap mindenképpen egy nagyobb feladat egy munkáltatónál, mint a névnap, amit inkább csak a jó kollektíva szokott ünnepelni, némi kis aprópénzt összedobva, amely akár komolyabb összeg is lehet egy nagyobb létszámú munkahelyi közösségben.

Az ajándékportálon (www.ajandekportal.hu) bőven találunk tippeket is a szülinapi ajándék nőknek kategóriában és akár egyedi kérést is tudnak teljesíteni, hogy mindenki elégedett legyen és egyedi legyen az ajándék is.

Reméljük a demagóg ideológia ezután elkerüli a Nemzetközi Nőnapot, ahol a lényeg az, hogy a megbecsülésünket fejezzük ki a mai velünk együtt dolgozó nőknek.

sz: Radnó György”

No responses yet